Ragusa en Noto

Liefhebbers van barok architectuur moeten beslist een bezoek brengen aan Ragusa en Noto.

Aan het eind van de 17de eeuw werd Sicilië getroffen door een aardbeving en van Ragusa en Noto bleef niet veel heel. Na de aardbeving bouwde men de steden weer op, ditmaal in barok stijl, waarvan u vandaag de dag nog kunt genieten. Omdat Noto de laatste decennia in verval is geraakt en de prachtige architectuur van de stad het verdient om goed bewaard te blijven, heeft de UNESCO de stad in 2002 op de werelderfgoederen lijst geplaatst.

Noto

Het barokke stadscentrum van Noto bestaat in feite uit drie parallel lopende straten met daarop haaks kruisende zijstraten. De belangrijkste van de drie straten is de Via Vittorio Emanuele, die u kunt bereiken via de stadspoort, de Porto Reale. Langs deze brede straat vindt u mooie voorbeelden van barok architectuur, met diverse kerken en palazzi. De Via Vittorio Emanuele opent op diverse plaatsen naar een plein, waarvan het Piazza Municipio het mooiste is. Hieraan liggen de kathedraal en het palazzo Ducezio. De kathedraal bereikt u via een indrukwekkend brede trap, die de grootsheid van het gebouw benadrukt. Een straatje dat u niet mag missen is de Via Nicolaci, waaraan het mooie Palazzo Nicolaci di Villadorata gelegen is. Verder verkent u de pracht van Noto, die hier en daar nog wel wat oppoetsbeurten kan gebruiken, het beste door een zigzagwandeling door de hoofdstraten en de diverse zijstraatjes te maken. Let u vooral goed op de gevels met in veel gevallen mooie balkons en vergeet ook niet op mooie doorkijkjes te letten!

Ragusa

Ragusa bestaat uit twee delen, het moderne hoger gelegen Ragosa Superiore en het oude lager gelegen, Ragusa Ibla. In Ragusa Ibla vindt u, net als in Noto, mooie barok architectuur. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is de domkerk, de Duomo San Giorgio. De gevel en de vrijstaande trap maken dit tot één van de mooiste barokkerken op het eiland. Een andere mooie barokkerk is de San Giuseppe op het Piazza Pola. Ook in Ragusa zijn diverse palazzi te vinden, waaronder het Palazzo Cosentini en het Palazzo Rocca. Beide beschikken over mooi versierde gevels, een kenmerk van de barok. Als u van plan bent maar een korte stop in Ragusa te maken, plant u dit dan rond de lunch of het avondeten in, want Ragusa Ibla staat bekend om de lekkere restaurants.

Foto’s van Ragusa en Noto

Ligging