Villa Romane del Casale

De Villa Romane del Casale, nabij Piazza Armerina, staat bekend om de prachtige mozaïekvloeren uit de laat Romeinse tijd.

Villa Romane del Casale ligt circa zes km buiten de mooie stad Piazza Armerina. Wanneer u de villa bezoekt is het de moeite waard om een wandeling door Piazza Armerina te maken. Op het centrale plein staat de imposante Santissima Assunta domkerk, waarvan u de koepel al van verre ziet liggen. Binnen bevindt zich een mooi Byzantijns icoon.

Villa Romane del Casale

Wanneer u niet vroeg op de ochtend richting de Villa del Casale gaat, zult u merken dat u niet de enige bent die de beroemde mozaïeken die hier liggen wilt bekijken. De Villa is één van de populairste attracties van Sicilië en het kan dan ook druk worden. Omdat ter bescherming van de mozaïeken de villa met plexiglas overdekt is, kan het zeker in de zomer door een combinatie van zon en veel mensen, erg warm worden. Dit alles is het echter allemaal waard, want de mozaïeken die u te zien krijgt behoren tot de grootste en mooiste uit de klassieke oudheid. Ze zijn vervaardigd door Noord-Afrikaanse mozaïekkunstenaars. Bijzonder zijn de afbeeldingen van sportende vrouwen die een tweedelige outfit dragen, wat wij vandaag de dag een bikini zouden noemen.

Behalve de mozaïeken is de villa zelf ook zeer indrukwekkend te noemen. De grootte van de villa toont de rijkdom van de Romeinen die hem bouwden en is ongeëvenaard. De villa is over verschillende terrassen verdeeld en telt eigenlijk vier zones. De eerste zone bestaat uit de ingang die toegang geeft tot een binnenplein met daarachter het thermencomplex. Vervolgens bereikt u het peristylium, oftewel de binnentuin omgeven door zuilengalerijen. De binnentuin geeft toegang tot de diverse vertrekken die hieromheen gelegen zijn. Ten zuiden hiervan ligt een tweede, ellipsvormig peristylium, met daarnaast de eetzaal. De mozaïeken in de eetzaal beelden de werken van Hercules uit. Tot slot bevinden zich ten oosten van het hoofdperistylium nog enkele privévertrekken en de basilica. In de gang die het peristylium met dit gedeelte van de villa verbindt, vindt u de mooiste mozaïeken van de villa, die de jacht op wilde dieren in Afrika uitbeelden.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Sicilië:

Foto’s van Villa Romane del Casale

Ligging