Syracuse

Syracuse was ooit een zeer rijke en invloedrijke stad en dat merkt u nu nog wanneer u door het oude centrum van deze mooi stad wandelt.

Syracuse is enige tijd de grootste en belangrijkste stad in de Griekse oudheid geweest en lange tijd was het ook de hoofdstad van Sicilië. De stad ligt gedeeltelijk op het kleine eiland Ortygia, dat door middel van enkele bruggen bereikt kan worden. Op Ortygia bevindt zich de oude stad Syracuse en wanneer u de stad bezoekt, mag u dit gedeelte in elk geval niet missen. Ook een must is het Parco Archeologica della Neapolis.

Ortygia

Al in de 8ste eeuw v. Chr. herkenden de Grieken de gunstige ligging van Ortygia, dat met twee natuurlijke havens en vruchtbaar land een ideale plaats was om een stad te stichten. Uit de eerste periode van Griekse bewoning stammen de ruïnes van de Apollo Tempel die u op het Piazza Pancali vindt. Een bijna volledig bewaard gebleven tempel gewijd aan Athene van circa 500 v. Chr. vindt u nabij het Piazza Duomo. Op dit plein staat een imposante domkerk, waarvan vooral de barokke gevel in het oog springt. Langs het plein staan verder mooi pallazi, eveneens in barokstijl gebouwd. Centraal in de oude stad bevindt zich het Piazza Archimede en aan dit plein staan nog meer pallazi die in de 18de eeuw zijn gebouwd. In het Palazzo Bellomo aan de Via Capodieci bevindt zich de Galleria Regionale di Palazzo Bellomo, met diverse mooie beelden en schilderijen van Siciliaanse kunstenaars. ’s Avonds komt Ortygia tot leven en heeft u keuze uit tal van trendy bars en cafés om enkele gezellige uren door te brengen.

Parco Archeologica della Neapolis

In het archeologisch park van Syracuse bevinden zich overblijfselen uit diverse tijdperken. Het meest indrukwekkend zijn wellicht het Romeinse en het Griekse theater. Het Griekse theater geldt samen met dat van Athene tot de grootste in zijn soort en biedt plaats aan 15.000 man. Het Romeinse theater dat in de eerste eeuw n. Chr. werd gebouwd doet wat omvang betreft niet onder voor het Colosseum. Een ander gigantisch bouwwerk in het park is het altaar van Hieron, dat bijna 200 meter lang was en 22.80 meter breed. Op het altaar werden jaarlijks vele honderden dieren geofferd. Op het terrein bevindt zich ook een steengroeve, welke inmiddels prachtig overwoekerd is en welkome schaduw biedt in de hete Siciliaanse zomers.

Overige bezienswaardigheden

De in het moderne gedeelte van de stad gelegen San Giovanni kerk is op zichzelf misschien geen bezoek waard, maar de catacomben die u via de kerk kunt bereiken zijn op die in Rome na de grootste catacomben uit het vroege Christendom. Wanneer u meer wilt weten over de geschiedenis van Sicilië, kunt u een bezoek brengen aan het Museo Regionale Archeologico, het grootste museum van het eiland. Uiteraard staan in Syracuse ook de nodige kerken, waarvan het Santuario della Madonnina delle Lacrime, met een tranend en wonderen verrichtend Mariabeeld en de Santa Lucia del Sepolcro, met een schilderij van Caravaggio, het noemen waard zijn.

Foto’s van Syracuse

Ligging