Catania

Catania is na Palermo de grootste stad van Sicilië en ook hier is veel moois te zien.

Catania is een havenstad die aan het einde van de 17de eeuw volledig verwoest werd door eerst een uitbarsting van de Etna en vervolgens een aardbeving. De stad werd hierna heropgebouwd in de barokstijl. Bijzonder is dat men lavasteen als bouwmateriaal gebruikte, waardoor u nu veel donkergrijze of zelfs zwarte gebouwen in de stad aantreft. Omdat Catania slechts 35 km van de hoofdkrater van de Etna gelegen is (en zijkraters dus nog dichterbij liggen) heeft de stad af en toe last van asregen en bovendien schuilt natuurlijk altijd het gevaar van een grote uitbarsting.

Bezienswaardigheden

Het centrum van Catania is vrij klein en u kunt dus prima op één dag de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bekijken. Een goed startpunt is het domplein, de Piazza Duomo. Op dit plein staat het symbool van de stad, een fontein met een olifant van lavasteen. Het plein wordt geflankeerd door mooie barokke palazzi en hier staat ook de kathedraal. Een gedeelte van de kerk stamt uit de Normandische tijd, maar het grootste gedeelte is gebouwd vanaf 1693. Een straat die u zeker even door moet wandelen is de Via Crociferi, omdat hierlangs diverse mooie barok paleizen gelegen zijn. Ook de Via Etnea is de moeite waard en dan met name het Piazza del’ Universitá dat aan deze straat gelegen is. Catania is de geboorteplaats van de beroemde componist Bellini. Zijn geboortehuis staat op het Piazza San Francesco en in het Museo Belliniano, dat hier nu gevestigd is, komt u meer te weten over het leven en het werk van Bellini. Het Teatro Massimo Bellini is naar de componist vernoemd en dit theater werd in 1890 ingewijd met de opvoering van zijn stuk Norma. Tegenwoordig kunt u hier mooie opera’s bijwonen. Het seizoen loopt van oktober tot juni. Behalve dit theater vindt u in Catania vele andere moderne theaters, maar bijzonder genoeg ook drie antieke theaters. Aan het Piazza Stesicoro vindt u de restanten van een Romeins amfitheater, dat vroeger plaats bood aan 15.000 toeschouwers. Aan de Via Vittorio Emanuele ligt het Teatro Romano, dat gebouwd is van lavasteen en laat zien hoe vroeg men al gebruik maakte van dit materiaal in de constructie van gebouwen. Naast dit theater ligt nog een kleiner odeon.

Vismarkt

De beroemdste plek van Catania is zonder twijfel de vismarkt die u bereikt via een trap vanaf het Piazza Duomo. Op de markt zult u ogen en oren te kort komen om alles in u op te nemen. Overal valt wat te zien, te horen en zeker ook te ruiken. Het aanbod aan vis en zeevruchten is zeer groot en wanneer u honger heeft moet u eigenlijk niet, of misschien ook juist wel, over de markt lopen. Behalve vis worden namelijk ook allerlei andere eetwaren op de markt aangeboden. Bovendien zijn in de straten rond de markt meestal eetstalletjes aanwezig, waar u Siciliaanse specialiteiten kunt krijgen. Op de vismarkt van Catania krijgt u een indruk van het Siciliaanse leven en om alle indrukken te verwerken kunt u plaatsnemen in één van de vele eettentjes die zich in de wijk rond de markt bevinden. Een aanrader is de Osteria Antica Marina.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Sicilië:

Foto’s van Catania

Ligging