Taormina

Taormina is de populairste toeristenbestemming van Sicilië en dat heeft het onder meer te danken aan het prachtige oude centrum.

Taormina bestaat uit een hoger gelegen historische kern en een lager, aan zee gelegen hotelwijk. Tussen de twee delen bestaat een vrij groot hoogteverschil en de wegen in de plaats zijn dan ook veelal hellend en wanneer u moeilijk ter been bent kan dat lastig zijn. Er staat u wel een kabelbaan, de Funivia, ter beschikking om van het ene deel naar het andere te komen.

Historische kern

De oude kern van Taormina ligt op een plateau hoog boven zee. Het centrum is autovrij en biedt daardoor de mogelijkheid om op uw gemak door de straten te slenteren. U vindt hier prachtige oude paleizen en kerken. Het hoogtepunt is het Teatro Greco, een antiek Grieks theater. Het werd in de 3de eeuw v. Chr. gebouwd. Volgens de Griekse gewoonte vormde het uitzicht het natuurlijk decor voor toneelstukken. In dit geval een heel bijzonder uitzicht, namelijk een fantastische kijk op de Etna. De Romeinen hebben in hun tijd het theater uitgebreid en anders dan de Grieken werkten zij niet met een natuurlijk decor. De muur die zij bouwden aan de achterzijde van het Griekse podium ontnam het uitzicht op de Etna. ‘Gelukkig’ is deze muur bij een aardbeving dusdanig beschadigd dat de vulkaan nu weer prachtig zichtbaar is. In de authentieke kern zijn talloze restaurants en winkels te vinden, waaronder veel antiek- en kunstzaakjes.

Toeristische wijk

De toeristische wijk van Taormina ligt langs de kust. Hier bevinden zich diverse kiezelstranden, waarvan het Isola Bella strand en het Mazzaro strand het drukst bezocht worden. Het Mazzaro strand ligt in een baai voor de gelijknamige wijk. Het Isola Bella strand is vernoemd naar een klein eilandje voor de kust en ligt ten zuiden van de Mazzaro wijk. Ten noorden van deze wijk bevindt zich nog het Spisone strand, dat net als de andere uit kiezels en keien bestaat. Vanaf de Mazzaro wijk vertrekt de kabelbaan richting het oude centrum. Dit is de gemakkelijkste manier om van het laag gelegen gedeelte van Taormina naar boven te gaan. In Taormina vindt jaarlijks een groot filmfestival plaats, waarbij onder andere films worden vertoond in het Teatro Greco.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Sicilië:

Foto’s van Taormina

Ligging