Palermo

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en met circa 660.000 inwoners behoort het tevens tot de grootste steden van Italië.

Palermo heeft een bewogen geschiedenis gekend en is in de loop van de eeuwen in vele verschillende handen geweest. In het huidige Palermo vindt u met name sporen terug van de Normandiërs en de architecturale stijl die de toon aangeeft is die van de barok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Palermo het zwaar te verduren gehad en de gevolgen hiervan zijn nog altijd zichtbaar. Sommige delen van de stad zijn erg in verval. Hier tegenover staat dat andere delen zeer trendy en bruisend zijn. De stad heeft wat dat betreft duidelijk twee gezichten. Wat niet valt te ontkennen is dat Palermo heel wat moois te bieden heeft en een bezoek aan Sicilië zonder een dagje door te brengen in Palermo zou eigenlijk niet mogen.

Bezienswaardigheden

Palermo kent vele bezienswaardigheden, variërend van de kathedraal, tot mooie pallazi, tot interessante musea, tot levendige markten. De kathedraal van Palermo werd in 1185 gebouwd in opdracht van de toenmalige aartsbisschop. Van het huidige bouwwerk dateert alleen nog het koor uit het einde van de 12de eeuw. De belangrijkste toevoeging is de grote koepel, die in de 18de eeuw werd aangebracht. Andere kerken die mede vanwege de mooie koepels de moeite waard zijn, zijn La Martorana en de San Cataldo kerk. Opvallend aan San Cataldo zijn de roze koepels en het ontbreken van overdadige decoraties in het interieur. De Martorana heeft een mooie klokkentoren en in het interieur vindt u veel goudkleurige Byzantijnse mozaïeken. Ook de San Giovanni degli Eremiti heeft een mooi rode koepel en is hét voorbeeld van de combinatie van Arabische en christelijke elementen in de ecclesiastische bouw in Palermo. Wanneer u nog meer kerken wilt bezichtigen, wandelt u dan de Via Valverde en de Via Bambinai in. U vindt hier onder andere twee oratoria met prachtige beelden en reliëfs van Giacomo Serpotta. Een zeer bijzondere plek in Palermo is het Convento dei Cappuccuni, waar circa 8000 gemummificeerde lijken in de catacomben geborgen zijn. Een bezoek aan het convento is enigszins luguber, maar zonder meer bijzonder. In het Palazzo dei Normanni huist tegenwoordig het regionale parlement. Een bezoek aan het paleis is met name aan te raden, omdat de Cappella Palatina prachtige goudmozaïeken heeft en u hier wederom een samensmelting van Arabische en christelijke architectuur aantreft. Uiteraard vindt u ook elders in het paleis mooie kunstwerken. Als u genoeg gebouwen van binnen heeft gezien, kunt u even frisse lucht halen in de Orto Botanico, de botanische tuin, die in de 18de eeuw werd aangelegd. Kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de Galleria D’Arte Moderna of de Galleria Regionale Della Sicilia. Voor archeologische vondsten moet u in het Museo Archeologico zijn. Tot slot bevindt zich in Palermo één van de grootste theaters ter wereld, het Teatro Massimo, dat u uiteraard niet mag overslaan bij een rondwandeling door deze stad vol met indrukwekkende bezienswaardigheden.

La Kalsa

Vroeger woonden de meest welgestelde inwoners van Palermo in de wijk La Kalsa. De paleizen regen zich op de Via Alloro en de Via Torremuzza aaneen. De Tweede Wereldoorlog en daarna de invloed van de maffia maakten een eind aan de glorie van La Kalsa. Inmiddels wordt de wijk weer gerestaureerd en domineren trendy eethuizen en prachtig gerestaureerde paleizen het straatbeeld. La Kalsa is op dit moment the place to be, hoewel u ook zeker nog stukken tegen zult komen die wat mistroostig aandoen. Neemt u een kijk op de stadsplattegrond, berg hem daarna op en wandel op uw gemak rond door deze boeiende wijk, die helemaal in beweging is.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Sicilië:

Foto’s van Palermo

Populaire accommodaties in Palermo

San Paolo Palace 7.2
7 aanbieders
vanaf €353
Casena Dei Colli 7.9
1 aanbieder
vanaf €585
Villa Bonocore Maletto 8.5
1 aanbieder
vanaf €1

Bekijk alle 109 accommodaties op Sicilië

Ligging