Eten en drinken in Sicilië

De Siciliaanse keuken is een fantastische keuken met veel Arabische invloeden, maar uiteraard ook de nodige pastagerechten en veel vis.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Als de Sicilianen ergens verstand van hebben, dan is het van lekker eten. De Siciliaanse keuken is een product van de verschillende culturen die op het land hebben geheerst, maar bovenal geldt dat de Sicilianen duidelijk hun handtekening hebben gedrukt op hun zeer creatieve en aantrekkelijke keuken. Misschien wel het belangrijkste geheim van de Sicilianen: zo veel mogelijk koken met dagverse producten, die u overigens op de vele prachtige markten van het eiland voor het uitkiezen hebt.

Langs de kust eet men meestal vis en schelpdieren, terwijl in het binnenland meer vlees wordt gegeten en dan met name lam, kip, geit en konijn. Als voorgerecht kunt u op Sicilië kiezen voor antipasti, een verzameling kleine hapjes om alvast de grootste honger te stillen of juist om uw trek op te wekken. Vis en schelpdieren, olijven, salami, groenten en kaas vormen vaak onderdeel van deze antipasti. De eerste gang, oftewel de primo piatto is meestal een pastagerecht of een risotto. Siciliaanse favorieten zijn pasta con le sarda (pasta met sardientjes) en pasta alla Norma (pasta met tomaat, aubergine, ricotta en basilicum). Het hoofdgerecht, de secondo piatto, bestaat uit een vis- of vleesgerecht en een salade of groentegerecht. Enkele klassiekers zijn sarde a beccaficu (opgerolde sardientjes met een vulling van pijnboompitten en rozijnen), cuscus alla Trapanese (couscous in pikante vissoep) en zwaardvis, die op vele verschillende manieren bereid wordt. De Sicilianen zijn zoetekauwen en een dessert slaan ze dan ook niet vaak over. Meestal kunt u fruit van het seizoen krijgen, maar als u niet aan de lijn hoeft te denken moet u zeker het overheerlijke gebak van de Siciliaanse bakkers proberen. Hoofdbestanddeel van veel taarten is de amandel, die op het eiland zelf wordt geproduceerd. Lekker zijn cannoli, gevulde deegrolletjes met ricotta, maar ook cassata, een taart van ricotta, chocola, gesuikerde vruchten en likeur is een aanrader. Uiteraard is het aanbod nog veel groter, gewoon zoveel mogelijk proberen dus! Tot slot kunt u Sicilië niet verlaten zonder een aantal keren een ijsje te hebben gegeten, of een heerlijke granita te hebben geprobeerd. Het eiland staat bekend om het heerlijke ijs en de verfrissende granita’s. Een aanrader is een brioche met ijs. Bij het eten kunt u een lekkere Siciliaanse wijn bestellen.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Sicilianen eten zowel tussen de middag als ’s avonds later dan u waarschijnlijk gewend bent. In de avond gaat men zelden voor 20.30 aan tafel. In toeristische gebieden kunt u meestal eerder aanschuiven en ook wordt tegenwoordig niet meer verwacht dat u een volledig menu bestelt. Als Sicilianen tussen de maaltijden door honger krijgen is de nood niet aan de man, want ze weten hun weg naar de stalletjes met snacks gemakkelijk te vinden. Op de markten van Palermo en Catania kunt zult u de stalletjes zeker tegenkomen. Arancini (rijstballetjes gevuld met ragout) en panelli (koekjes van kikkererwtenmeel) moet u echt eens proberen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grote plaatsen zijn meestal goede supermarkten te vinden. In kleine dorpen met name in het binnenland zult u het met kleinere winkels moeten stellen. Het leukste is het natuurlijk om net als de Sicilianen de meeste ingrediënten vers op de markt te gaan halen. Vraag bij uw accommodatie of bij het plaatselijke toeristenbureau wanneer bij u in de buurt marktdag is.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Sicilianen gaan graag uit eten en ze houden van goed en lekker eten, dus op het eiland zijn veel prima restaurants te vinden. Houdt u er wel rekening mee dat in de maand augustus veel restaurants gesloten zijn. Als u niet uitgebreid wilt eten, kunt u het beste een pizzeria ingaan of een eenvoudig eetcafé. In de meeste gevallen is de service al bij de prijs inbegrepen, maar uiteraard staat het u vrij nog een fooi te geven als u erg lekker gegeten heeft.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater op Sicilië heeft een hoog chloorgehalte. Het wordt daarom aangeraden mineraalwater in flessen aan te schaffen.