Achtergrond van Sicilië
Sicilië kent een lange geschiedenis, waarvan u vandaag nog de sporen kunt ontdekken.
Geschiedenis
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Sicilië wordt 10.000 jaar geleden reeds bewoond. Als de Grieken vanaf de 8ste eeuw v. Chr. op Sicilië komen, wordt het eiland door drie volkeren bewoond, de Siculi, de Sicani en de Elymiërs. Ook zijn op Sicilië enkele Fenicische nederzettingen. Na de twee Punische oorlogen nemen de Romeinen de macht op het eiland over in de 3de eeuw v. Chr. Het wordt daarmee de eerste provincie van het Romeinse Rijk. In 535 verslaan de Byzantijnen de Ostrogoten, die op dat moment het eiland bezetten. De Byzantijnen hebben dan de macht over Sicilië tot de aanval van de Arabieren in 827. De Saracenen zetten met 10.000 man de aanval in en in 832 veroveren zij Palermo, dat zij tot hoofdstad van het eiland maken. In 965 valt de laatste Byzantijnse stad in handen van de Arabieren. In deze periode doet de Islam haar intrede op Sicilië. Veel Griekse christenen bekeren zich tot de Islam, waardoor een mix van moslims en christenen op Sicilië woont. Met de komst van de Normandiërs, die het eiland van de Paus als leengoed krijgen aan het eind van de 11de eeuw, komt hier een derde religie bij, namelijk die van de Latijnse christenen. De aanwezigheid van drie verschillende religies is bijzonder voor deze periode. De Normandiërs stellen een feodaal systeem in. Na de dood van de Normandische heerser komt Sicilië achtereenvolgens in handen van de Hohenstaufer familie, de Franse Anjous en de Spaanse onderkoningen. De Spaanse periode van Sicilië die tot 1860 voortduurt wordt gekenmerkt door onrust, corruptie en onvrede onder de eilandbewoners. In 1861 wordt Sicilië weer bij Italië gevoegd, nadat Garibaldi het land het jaar daarvoor van de Spaanse heersers had bevrijd. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Sicilië een autonome regio binnen de Italiaanse staat.
Ligging
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Sicilië ligt in de Middellandse Zee. Het eiland is de grootste provincie van Italië en ligt in het uiterste zuiden. Sicilië wordt van Italië gescheiden door de 3 km brede Straat van Messina.
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Bevolking
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Op Sicilië wonen ruim 5 miljoen mensen, waarvan in Palermo, de hoofdstad zo’n 700.000 mensen. 97% van de bevolking van het eiland is rooms-katholiek. Men spreekt Italiaans en Siciliaans, dat als afzonderlijke taal gezien wordt.
Landschap
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Sicilië heeft een bergachtig landschap, dat in het noordoosten gedomineerd wordt door de vulkaan de Etna. Langs de noordkust bevindt zich voor een groot gedeelte het Nebrodi gebergte en ook vindt u hier mooie bossen. Westelijk en centraal Sicilië is heuvelachtig en op vele plekken op het eiland vindt u mooie olijf- en citrusboomgaarden. Ook wijnvelden vormen onderdeel van het Siciliaanse landschap.
Architectuur
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Op Sicilië vindt u een mix van Griekse, middeleeuwse (Byzantijnse, Arabische en Normandische) en barok architectuur. De Griekse architectuur treft u aan in de tempels en theaters van bijvoorbeeld de Valle dei Templi, Syracuse en Selinunte. Tijdens de middeleeuwen zijn op het eiland vele religieuze bouwwerken opgericht en deze kunt u in de meeste grote plaatsenterugvinden. De barok heeft een bloeitijd gekend op Sicilië en dit ziet u met name in Noto en Ragusa, maar ook elders op het eiland.
Meer reisinformatie
Meer informatie over uw reis naar Sicilië: