Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Sicilië.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Sicilië betaalt u net als in Nederland met de euro. In de meeste plaatsen vindt u pinautomaten waar u geld kunt opnemen en in de toeristenplaatsen kunt u in veel winkels, restaurants en bars met uw creditcard betalen.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Telefooncellen zijn in Sicilië overal te vinden. U betaalt voor deze openbare telefooncellen meestal met een telefoonkaart. Deze kunt u bij tabakswinkels, postkantoren en kiosken verkrijgen. Met uw mobiele telefoon heeft u op het eiland over het algemeen goed bereik. Gaat u veel bellen of wilt u veel gebruik maken van internet op uw mobiele telefoon, overweeg dan een Italiaanse simkaart aan te schaffen. Wanneer u wilt internetten in een internetcafé moet u uw legitimatiebewijs niet vergeten, dit zult u namelijk moeten laten zien.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Uw ziektekostenverzekeraar dekt niet altijd alle kosten die u maakt tijdens uw vakantie. U kunt daarom beter een reisverzekering afsluiten, waarbij ook medische kosten worden vergoed. Tijdens het hoogseizoen worden in de grote badplaatsen speciale medische posten voor toeristen geopend. Bij deze Guardia Medica Turistica wordt u meestal gratis behandeld.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In tegenstelling tot wat u misschien zou verwachten is Sicilië een veilige bestemming. U zult tijdens uw vakantie bij hoge uitzondering in aanraking komen met de maffia. Eigenlijk merkt u echter niets van hun aanwezigheid op het eiland, zeker niet als u er niet speciaal op let. Net als in andere grote steden moet u in Palermo en Catania wel goed op uw spullen letten. Wees vooral waakzaam op tassendieven op brommers en motors en laat geen waardevolle spullen achter in uw auto.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Sicilië:

  • Hoewel het voltage op Sicilië over het algemeen net als in Nederland 220 volt is, passen stekkers soms niet op de Siciliaanse stopcontacten. Platte stekkers geven over het algemeen geen probleem.
  • In restaurants en taxi’s wordt een fooi zeer gewaardeerd.
  • Italianen hechten veel waarde aan uiterlijke verschijning en de meesten gaan zeer verzorgd over straat. Men zal u niet aanspreken op een korte broek en teenslippers, maar zeker als u in de grote steden gaat winkelen, maakt u wel kans vreemde blikken toegeworpen te krijgen. Wanneer u kerken wilt bezoeken moeten in elk geval uw schouders bedekt zijn en ook een korte broek of kort rokje wordt niet gewaardeerd.
  • Topless zonnen is op Sicilië niet gebruikelijk en naturisme komt al helemaal zelden voor. Wanneer u toch graag naakt wilt zwemmen kunt u het Foce del Belice strand proberen. Zeker wanneer u als vrouw alleen reist is topless zonnen niet verstandig.
  • Sicilië is geen ideale bestemming voor mensen met een lichamelijke beperking. Invalidentoiletten zijn steeds meer aanwezig, maar aan verdere voorzieningen schort het nog al eens.
  • In principe geldt op Sicilië een middagsluiting, hoewel in het hoogseizoen in de grote toeristencentra de winkels bijna de gehele dag door geopend zijn. In kleinere plaatsen en op het platteland moet u echter wel rekening houden met gesloten deuren tussen 13.00 en 16.00. Op zondag is bijna alles gesloten.
  • Als u in Nederland gewend bent om regelmatig een jointje te roken, dan zult u deze gewoonte tijdens uw vakantie even op moeten schorten, want op Sicilië is men lang niet zo tolerant als in Nederland. U kunt al in de cel belanden als u in bezit bent van slechts een zeer kleine hoeveelheid drugs.
  • Alcoholische dranken zijn op Sicilië in de regel goedkoper dan in Nederland. De Italianen zijn echter gematigde drinkers en dronkenschap wordt niet gewaardeerd.