Vervoer op Sicilië

De makkelijkste manier om Sicilië te verkennen is per (huur)auto, maar ook met de trein en bus komt u op het eiland een heel eind.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het huurautoaanbod op Sicilië is groot. Het is over het algemeen het voordeligst als u thuis via internet al een auto huurt. Doet u dit niet, dan kunt u op de grote vliegvelden en in badplaatsen als Giardini Naxos en Taormina ook een huurauto regelen. Let altijd goed op de wijze waarop u verzekerd bent. In steden moet u op sommige plekken betaald parkeren. Deze zones worden aangegeven met een blauwe streep en parkeerkaartjes verkoopt men in bars.

Scooters en motoren

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Scooters en motoren kunt u ook in de grote badplaatsen huren. Houdt u wel rekening met het rijgedrag van de Sicilianen; dit kan nogal roekeloos zijn en gevaarlijke situaties komen regelmatig voor. Zorg dan ook dat u in elk geval goed verzekerd bent en zelf op uw hoede bent.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Taxi’s zijn over het algemeen duur en wanneer ze op de meter rijden hanteren ze een hoog starttarief en ook nog eens een flink bedrag voor de eerste paar honderd meter. In grote steden rijden taxi’s meestal op de meter, maar in de badplaatsen Giardini Naxos en Taormina gelden vaste tarieven. In kleinere plaatsen kunt u het beste van tevoren een bedrag met de taxichauffeur afspreken. Op zondag, in de avonduren en tijdens feestdagen wordt een toeslag berekend.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De grote steden van Sicilië staan met elkaar in verbinding via een, niet al te uitgebreid, spoornetwerk. Tussen Messina en Palermo en Messina en Catania rijden relatief snelle intercity treinen. Andere bestemmingen worden met zogenaamde regionale treinen aangedaan, maar deze stoppen erg vaak en u doet dan lang over de reis. Wanneer u hier de charme niet van inziet, kunt u beter niet aan zo’n reis beginnen. Op de website van de Italiaanse spoorwegmaatschappij kunt u online uw tickets kopen. Omdat het treinvervoer op Sicilië wat te wensen overlaat, verkiezen de meeste Sicilianen de bus. Het busvervoer op het eiland wordt door verschillende maatschappijen verzorgd. Voor dienstregelingen kunt u het beste naar het dichtstbijzijnde toeristenbureau gaan. Kaartjes voor de stadsbus moet u van tevoren bij een kaartverkooppunt, een tabakszaak of een krantenkiosk kopen. U moet dan bij het instappen uw kaartje stempelen in de automaat. Voor intercity bussen moet u soms vooraf een kaartje kopen bij het busstation, maar meestal kunt u in de bus zelf een ticket kopen.